logo
دوره 13، شماره 3 - ( 1403 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

MOTAGHED M, Seyedan S M. Analysis of Physical and Economic Efficiency of Water in Major Crops of Hamedan City with the Approach of Reducing the Risk of Irrigation Management. QJIA 2024; 13 (3) :1-16
URL: http://journal.sbkiran.ir/article-1-278-fa.html
معتقد مهسا، سیدان سید محسن. تحلیل بهره‌وری فیزیکی و اقتصادی آب در محصولات عمده زراعی شهرستان همدان با رویکرد کاهش ریسک مدیریت آبیاری. فصلنامه بیمه و کشاورزی. 1403; 13 (3) :1-16

URL: http://journal.sbkiran.ir/article-1-278-fa.html


سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (248 مشاهده)
تحلیل بهره‌وری فیزیکی و اقتصادی آب در محصولات زراعی با رویکرد کاهش ریسک مدیریت آبیاری، بسیار مهم و از جایگاه خاصی در شرایط حاضر برخوردار است. هـدف از این تحقیق، تحلیل بهره‌وری آب با دو روش آبیاری سنتی و نوین (کلاسیک) در محصولات عمده زراعی شهرستان همدان است. جامعه آماری پژوهش را ۳۵۰ نفر از کشاورزانی تشکیل داده­اند که اقدام به کشت محصولات زراعی منتخب (سیر، گندم، جو، یونجه، سیب‌زمینی) نموده­اند. حجم نمونه مورد مطالعه ۵۵ نفر با استفاده از فرمول کوکران تعیین و اطلاعات مورد نیاز با بهره­گیری از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای و انجام مصاحبه و تکمیل پرسش­نامه محقق ساخته جمع­آوری شد. روایی پرسش­نامه توسط جمعی از متخصصان و کارشناسان اقتصاد کشاورزی، آبیاری و زراعت سازمان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تأیید شد. بهره‌وری آب در محصولات منتخب در مزارع با استفاده از روش ناپارامتری و سه شاخص CPD، BPD و NBPD محاسبه شد. نتایج نشان داد به ترتیب محصولات سیب‌زمینی، سیر، جو، یونجه و گندم بالاترین بهره‌وری فیزیکی را داشتند. سیب‌زمینی با میزان ۳/۹۶ و ۲/۸۷ کیلوگرم برای هر متر مکعب آب به ترتیب در سامانه آبیاری نوین و سنتی بیشترین بهره‌وری فیزیکی را داشته است. در مقابل گندم با بهره‌وری ۰/۶۲ و ۱/۱۸ به ترتیب در روش آبیاری سنتی و نوین کمترین بهره‌وری فیزیکی را داشته است. بر اساس شاخص بهره‌وری اقتصادی به ترتیب محصولات سیر، سیب‌زمینی، گندم، جو و یونجه بالاترین بهره‌وری را داشتند. سود حاصل به ازای هر متر مکعب آب در روش آبیاری سنتی و نوین محصول سیر به ترتیب ۸۰۸۳ و ۹۰۲۸ میلیون ریال محاسبه شد. این در حالی است که یونجه با بهره‌وری ۳۱ و ۴۲ هزار ریال به ترتیب در روش آبیاری سنتی و نوین کمترین بهره‌وری اقتصادی را داشته است. با توجه به نتایج، پیشنهاد می‌شود از محصولاتی همچون سیر که دارای بیشترین بهره‌وری است در توسعه کشت منطقه استفاده و جایگزین محصولاتی با بهره‌وری اقتصادی کمتر شود.
متن کامل [PDF 1091 kb]   (168 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/7/12 | پذیرش: 1403/8/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.